Alain Coninx, voormalig VRT-journalist, die onder andere mee aan de wieg stond van Ter Zake, schrijft:

Dromen, daad en Dao.

Veel Westerlingen van mijn leeftijd (zestigers en zeventigers) hebben een fascinatie voor Vietnam sinds de jaren zestig. De oorlogsbeelden zijn diep in ons brein opgeslagen. Amerikaanse GI's, de Vietcong, napalm, bommentapijten. Ik ben er intussen al een paar keer op zoek gegaan naar sporen van vroeger. Ho Chi Min is in Hanoi nog te bekijken als een opgebaarde heilige en in Saigon, nu Ho Chi Min stad, moet je niet lang zoeken naar overblijfselen van de gehate Franse kolonisator.

Het boek van Marcus Leroy, " Dromen, Daad en Dao", neemt je mee op die historische reis en geeft stapsgewijs een inzicht in de cultuur, de ziel en de kracht van de Vietnamees. Als rode draad loopt het verhaal van Ninh door het boek. Ze is een kind van de Vietnamoorlog, hakt zich een weg door de obstakels van het leven en wordt hoe langer hoe meer opgezogen in de jungle van wereldsteden. De auteur kan spanning opbouwen, hoe gaat Ninh eindigen?

Het boek is gelukkig meer dan een thriller. Marcus Leroy was gedurende 5 jaar diplomaat in Vietnam. Hij kent de dagelijkse geplogenheden van de bevolking, hij weet hoe de Vetamese keuken ruikt. Hij is ook sterk in het vertellen van poëtische, mythische verhalen die aansluiten bij de Oosterse traditie.
En... hij probeert inzicht te geven in de filosofie van Dao. Ze is essentieel om de ziel van Vietnam te vatten.

image-1jpg

"Marcus Leroy schreef een boeiende roman over Ninh, een Vietnamese jonge vrouw met een droom waarvoor zij ondanks de oorlogssituatie en de moeilijke sociale en politieke context waarin ze terechtkomt, blijft vechten. Een sterk verhaal over een sterke vrouw die symbool staat voor het doorzettingsvermogen van de vele Vietnamese vrouwen die niet alleen in eigen land, maar ook daarbuiten een succesvolle carrière hebben opgebouwd.
Maar vooral biedt de auteur een interessante inkijk in de Aziatische cultuur en de recente geschiedenis van Vietnam, die Vietnamreizigers zeker zullen weten te appreciëren." CV

"Een heel apart boek in het hedendaagse aanbod. Alhoewel zeer spannend, is het niet de naar sensatie zoekende 13-in-een-dozijn roman. Het verhaal is goed opgebouwd, geschreven in een uitzonderlijke stijl en met een zozeer aangepast taalgebruik dat het aan het geheel nog een extra dimensie geeft. Een pageturner op niveau." MRD